Zijn alle bruine beren bruin? Filosoferen over (on)zekere kennis

Filosoferen over zekere kennis. Wat weten we 100% zeker?

‘Ik weet zeker dat ik leef,’ zei een meisje uit groep 7 waarop haar buurjongen gelijk zei: ‘maar wat als je nu droomt? Hoe weet je dat je nu niet droomt?’
Het meisje antwoordde: ‘Ik moet leven om te kunnen dromen, dus ik weet nog steeds zeker dat ik leef.’ Een tweede jongen kwam zich ermee bemoeien. ‘Misschien ben je wel een computer die denkt dat ie mens is en dus denkt dat ie leeft!’


Read More

Minimalisme ammehoela

Verhuizen zet je altijd aan het denken over de hoeveelheid spullen die een mens nodig heeft of belangrijk acht. Jaren geleden verdiepte ik mij in ‘minimalistisch leven’, een hype die uitgaat van het ‘less is more’ principe. Nu kom ik achter de keerzijde van deze hype.


Read More

Voor het eerst aan de wodka

Sommige mensen zijn in alles ietsje later. Later met lopen, verlaat in de puberteit of later seksueel actief. Een laatbloeier noemen we dat. Ik ben zo'n laatbloeier. Gisteren zat ik in de kroeg met een vriend van de studie. De sfeervolle kroegen vol met studenten ademden de zweterige geur van nostalgie. Ik genoot voor 7. Want 7 jaren lang had ik alcohol als een vijand beschouwd. Die tijd is nu voorbij.


Read More

Kun je vrienden worden met een robot?

Het uitdiepen van concepten stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar laat kinderen ook nadenken over hun eigen voorkeuren. Wat vind ik belangrijk? Deze week filosofeerden we over vriendschap en dat deden we door robotica erbij te halen. Kun je vrienden worden met een robot?


Read More

Ongemak dient de mens

Waar komt de paniek vandaan die ik kan voelen in een huis waar alles zo perfect is ingericht en er bijna geen ongemakken zijn? Misschien wil ik op de plek waar ik woon, het onbehagen proeven dat ik als mens ervaar. In een onvolmaakt huis wonen, omdat ik zelf zo onvolmaakt ben als maar kan.


Read More

‘Bloemkool, doet het pijn om uit de grond te worden getrokken?’

Deze week begon het filosoferen met de groepen 5 t/m 8. Het onderwerp? Een pratende bloemkool. Raar? Zeker. Nieuw? Dat ook. Grappig? We hebben wat afgelachen!

In de filosofie is het ‘gedachte-experiment’ een belangrijke tool om na te kunnen denken over dingen die in het echt misschien niet kunnen, maar die het denkvermogen wel kunnen oprekken. Vanuit je luie stoel, kun je op deze manier tot nieuwe kennis komen.


Read More

Ik word tante!

Ik word tante! Bijzonder eh?

Een tante die haar haren zal vlechten tot een prins eraan omhoog klimt en haar bevrijdt.
Een tante die uren met haar praat over liefde, aangezien de prins toch een meid blijkt.
Een tante die met je zal dansen midden op straat.
Laat iedereen maar kijken, jij bent nu al goud waard.


Read More

Een grote-mensenbaan! Ik word kinderfilosoof, maar wat is dat?

Wat is filosoferen met kinderen? En wat is een kinderfilosoof? Hoe ziet een filosofisch gesprek met kinderen eruit? En wat leren ze van het gezamenlijk denken?


Read More

Een diepe dip, een nieuwe toekomst en een BAAN!

Ik dacht na mijn afstuderen: Wat nu? Diepe dip, wist niet dat er zoveel grauwe kleuren bestonden want leven verloor binnen enkele maanden haar helderheid en glans. Nog steeds sta ik tot aan mijn knieën in de zwarte prut. Lopen is zwaar, maar ik dreig tenminste niet kopje onder te gaan.


Read More

She said yes!

Vandaag maakte ik wat nieuwe herinneringen met mijn geadopteerde oma. Mijn bonusoma. Mijn oma. Opdat ik weet dat ook zij mij met de tijd moet verlaten. Omdat ik weet dat dezelfde rouw mijn huid rondom mijn ogen zal aantasten en de pijn zich zal vastzetten in mijn voeten, zodat ik bij iedere stap die ik voorwaarts zet, herinnerd wordt aan dat wat niet meer te delen is met haar. En toch, ondanks dat ik mij daar heel bewust van ben, kies ik ervoor haar lief te hebben.


Read More

Met ‘vreemden’ samen ukelele-spelen: een hoogtepuntje

Vandaag is het 11 juli en zal ik samen met een aantal andere ukelele-fanaten bijeenkomen om samen te spelen in 't Hemmeland.
Schor en wel kom ik bepakt en bezakt aan in Monnickendam. Zeil mee, kleedjes mee, ukelele en bladmuziek mee, appels en koeken mee, JBL box mee en het belangrijkst: mijn opperbeste stemming. Mijn ochtendhumeur heb ik thuis gelaten, we hebben tenslotte in de middag met elkaar afgesproken.


Read More

Samen is beter dan alleen – Kom je ook?

Ik organiseer samen met twee andere enthousiastelingen een kleine bijeenkomst voor ukelele-spelers op zondag 11 juli 13.00 in het Hemmeland (Monnickendam).


Read More

Ik wil gaan mediteren, maar het klinkt zo ‘zweverig’

Mediteren heeft voor veel mensen een zweverige connotatie. Het klopt dat bijna alle 'zweverige' mensen mediteren, maar mediteren is daarmee niet inherent ook zweverig. Ik zal jullie af en toe meenemen in mijn meditatiegekte. En nee, er is geen spirituele reis, geen ego dat uit de weg moet worden geruimd en er zal geen Jezus Christus zijn die ik ga ontmoeten. Ik wil gewoon gaan mediteren, niet op een yogamatje en met een klankschaal, maar op een stoel in spijkerbroek.


Read More

Voor de leergierigen onder ons: Formele logica

Voor de leergierigen onder ons geef ik in dit blog een korte inleiding in logisch redeneren via syllogismen (onderdeel van de formele logica). Als je spreekt over formele logica, dan gaat het over de geldigheid. Uit premisse 1 en 2, moet logischerwijs de conclusie volgen.


Read More

‘Maar papa, ik hou steeds meer van jou’

Misschien onnozel of futiel. Maar voor mij was deze luttele ontdekking heel speciaal. Omdat in dat kleine, onbenullige woordje van 4 letters dus eigenlijk heel veel betekenis bleek te liggen. Die dag, 11 april, was dus toch niet zomaar een dag: het woord 'papa' kreeg kleur.


Read More

Ik heb last van het omgekeerde Lege Nest Syndroom

Ik ben een moederskindje, lichtelijk sentimenteel en met mijn 25 jaar, kan ik mij niet voorstellen dat ik ooit zonder haar door moet. Dat kan dan wel bij het leven horen, maar het is iets anders om dat nu al te accepteren. Je geeft het leven als ouder door aan je kind, maar daarmee geef je het ook (in het beste geval) je eigen dood.


Read More

Soms fiets ik een extra blokje om als het regent

Soms, mits de temperatuur aangenaam is, fiets ik een extra blokje om als het regent.
Louter omdat de regen niet door mij heen kan. Omdat ik op dat moment even heel bewust leef. Ervaar dat ik besta.


Read More

Ik was niet de enige zonder vrienden en bier

Koningsdag. Het dubbele gevoel overviel me al een aantal dagen eerder. Wetende dat ik eigenlijk plannen moest maken, werd alles wat ik voelde en dacht door mezelf aan kritiek onderworpen. De tegenstrijdigheid in mij was niet te houden. Ik ging er dubbel van zien (geen bier of een feestje voor nodig).


Read More

Deel 3: Nieuwe en oude gewoontes laten concurreren

In plaats van ons te focussen op het aanleren van wilskracht en zelfcontrole (wat nogal omstreden is), moeten we ons richten op nieuwe gewoontes laten concurreren met oude. Maar hoe doe je dat?


Read More

Deel 2: Helpt zelfcontrole of wilskracht je gedrag te veranderen?

Na een lange, vermoeiende dag, neemt ons automatische systeem het over. Super handig, want zo besparen we enorm veel energie. Echter herken je misschien het gevoel de strijd te verliezen met jezelf en ligt die zak chips alweer in je handen, heb je je online yogales afgezegd en staat die serie aan waarmee je wilde stoppen. Is het een gebrek aan wilskracht? En zo ja, hoe leer ik mezelf meer over zelfcontrole of wilskracht?


Read More

Deel 1: Helpt positief denken je gedrag te veranderen?

Er zijn mensen die ervaren dat positief denken over de toekomst gedrag kan veranderen. Die fantasieën kunnen effectief en nuttig zijn. Het kan zorgen voor rust, opluchting, blijdschap en vertrouwen. Maar helpt positief denken ook als je je gedrag wilt veranderen? Als je het tijd vindt om je voornemens dit jaar eens na te komen?


Read More

Ik ‘huur’ mijn oude slaapkamer terug

Al jaren wil ik meer schrijven. Op zoek naar een manier om dat voor elkaar te krijgen ben ik mij gaan verdiepen in gewoontes, routines en patronen. Dit blog is het eerste deel van de reeks. Je zou het kunnen zien als een proloog, een stuk tekst vóór het begin van de reeks blogs. Een blog waarin ik mijn oude (kinder)slaapkamer terugkrijg.


Read More

‘Ben ik mooi?’ vraag ik aan mijn oppaskind van 3

Mijn haar is dof en krult niet mooi. Ik zie vage contouren van mijn gezicht. Door die vaagheid heen vallen de wallen op en de onrust die mijn poriën al jaren niet hebben verlaten. Ik vraag me af of Thijs al enig idee heeft van mooie mensen en minder mooie mensen. Of dat hij met zijn drie jaar die scheiding nog niet kan aanbrengen.


Read More

Waarom Facebook geen dagboek is

Wat stelt een ervaring voor zonder overdenking? Zonder verwerking? Zonder reflectie? Facebook kan wel degelijk een enkele functie van een dagboek vervullen (bijvoorbeeld het geheugensteuntje) maar daar houdt het dan ook op. Een dagboek spiegelt. Je zult merken dat je jezelf anders en beter leert kennen omdat je situaties nog een keer zult moeten overzien als je ze opschrijft. Gevoelens krijgen woorden.


Read More

Jaloers en gefrustreerd! Ik benijd hen die leven voor zichzelf

Soms benijd ik hen die mogen leven voor hun eigen gewin. Voor het mooie huis en de dure auto waar ze hard voor werken. Ik benijd hen die niet hoeven na te denken over dingen die buiten hun eigen leefwereld vallen, waarbij de tijd ze vanzelfsprekend meeneemt richting een onontkoombare dood.


Read More

Geniet jij wel genoeg? Misschien moet je iets meer genieten! Geniet ervan!

Dat we plezier als iets goeds zijn gaan beschouwen en pijn liever vermijden, is het gevolg van het verlies van religiositeit. Er is geen paradijs na onze dood, het paradijs is hier, nu! We zijn zelf onze God geworden. We moeten continu het gevoel hebben dat we leven en genieten. Maar zorgt het extreme verlangen naar het 'moeten' genieten niet juist voor ellende en depressie?


Read More

Proviand mee, schaatsen aan en het natuurijs op!

De lucht is blauwer dan ik in weken heb gezien en ik mag dan wel, in tegenstelling tot mijn familie, niet met iedereen een praatje willen maken, ik geniet op mijn eigen manier van de stellen die wandelen over het ijs, de professionele schaatsers en de ijshockeyers die met puck en sticks een partijtje spelen op natuurijs.


Read More

Afgestudeerd bij Centrum Kinderfilosofie Nederland

Ik ben afgestudeerd aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Mijn onderzoek ging over het concept kinderfilosoof. Er bleek een praktijk te zijn waarbinnen impliciet kaders waren vormgegeven en tegelijkertijd waren er grote lijnen die uit de literatuur naar boven konden worden gehaald. Uiteindelijk heb ik een conceptueel kader kunnen creëren waarbij in mijn literatuuronderzoek een aantal kernbegrippen meer helderheid krijgen en deze in mijn praktijkgericht onderzoek worden gekoppeld aan de verwachtingen van het CKN.


Read More

Afgestudeerd Toegepast Filosoof: Bo Kok op Boïsme

Mijn laatste dag als student Toegepaste Filosofie

Tijdens een van mijn vele wandelingen dacht ik aan het woord ‘later’. Ik besloot later niet nodig te hebben. Want zelfs als later verschijnt in het moment, zullen we haar niet meer herkennen. Later zal zich ieder moment aanpassen en vervormen. Ze zal ons doen verlangen naar een toekomst die wellicht nooit komt. Net als nostalgie ons kan doen verlangen naar een verleden dat er misschien wel nooit is geweest.


Read More

Filosofisch interview met Barry Mahoney over Filosofieonderwijs in het vmbo, meningsvorming, filosofie, toegepaste filosofie, burgerschap, maatschappijleer

Interview Barry Mahoney “Alleen maar zeggen ‘dit vind ik’, is nooit genoeg”

Barry Mahoney, lerarenopleider op de HVA, pleit voor filosofieonderwijs in het vmbo. Op dit moment wordt het vak filosofie alleen aangeboden op de havo en het vwo. Er heerst het stigma dat filosofie alleen voor denkers, geleerden of intellectuelen interessant is. Wat zou filosofie vmbo’ers kunnen bieden?

In dit interview, gepubliceerd in het tijdschrift Phronèsis, ga ik in gesprek met lerarenopleider Maatschappijleer Barry Mahoney die zich afvraagt waarom de nadruk in het onderwijs vooral op leren ligt en niet op denken. En hoe meningsvorming eigenlijk werkt. Zeggen 'dat vind ik' is namelijk nooit genoeg.


Read More

Niks gaat boven de liefde van een grootouder voor zijn of haar kleinkind

We gaan aan tafel zitten en mijn oma schept de krieltjes op mijn bord. Dan schuift ze voorzichtig de zalm ernaast. In een opwelling vertel ik haar hoeveel ik van haar houd. Ze antwoordt: ‘Ik hou veel meer van jou en ik kan dat weten’. ‘Onzin’, vertel ik haar. Misschien barst ik wel van de liefde en heb jij dat gevoel nog nooit gekend.’ ‘Niks gaat boven de liefde van een grootouder voor zijn of haar kleinkind,’ zegt ze met volle mond.


Read More

Wat voor type reiziger ben jij? Reis je meer met gevoel of met je verstand?

Reizen we om onszelf te vinden, als puur vermaak of willen we er ook echt iets van leren? Is reizen eigenlijk een zoektocht naar je ware zelf of heeft het vooral als doel kennis te vergaren? Wat voor type reiziger ben jij? Meer een romantische reiziger of toch meer een verlichtingsreiziger?


Read More

Herinneringen – wat geef je ze mee?

Als opa of oma weet je hoe belangrijk de herinnering is. En ook de herinneringen die ontstaan bij je kleinkinderen. Niet naar het verleden willen kijken, is ontkennen dat je als mens gevormd en gemaakt bent door de tijd waarin je hebt geleefd. Hoe mooi zou het zijn om herinneringen mee te kunnen geven aan dat prachtige wondertje dat nu om een koekje vraagt?


Read More

Kinderen leren volwassenen kijken, niet andersom

Als volwassenen zitten we al vast in een doos, een kader van waaruit we moeten denken. En natuurlijk, die doos kan enorm groot zijn, maar uit die doos stappen kunnen we nooit meer. Het is ons referentiekader; het zijn onze herinneringen, gedachten, denkpatronen. Kinderen hebben deze doos nog niet. Vandaar dat kinderen volwassenen kunnen leren kijken, en niet andersom.


Read More

Op reis leren we kijken

Op reis leren we kijken. We leren bewuster leven. Voor even sturen we ook onze automatische piloot op vakantie en openen daarmee letterlijk onze ogen. In bijvoorbeeld de romantische tuin van Bowood House, wandel je door een poort van blauweregen om dat ene verloren madeliefje tussen de rododendrons, magnolia's en tulpen te zien staan.


Read More

Ik wil gewoon kunnen praten, maar ik heb daar altijd taal voor nodig

Taal vormt ons en tegelijkertijd maken en vormen wij taal. We hebben meer dan ooit de juiste woorden nodig voor het kunnen uitdrukken van wat we bedoelen. Taal is een belangrijk communicatiemiddel maar kent ontzettend veel interpretatieproblemen en tekortkomingen. Hoe kunnen we blijven praten met elkaar als losse woorden al zoveel interpretatie oproepen?


Read More

Als januarikind jarig zijn in de zomer

Op mijn verjaardag is het (voor zover ik weet) al 22 jaar koud, winderig en vroeg donker. Er is een kans dat ik daardoor serieuzer van aard ben. Omdat ik praten over eindigheid heerlijk vind, schrijven over betekenis geven aan het leven een plicht en lezen over grote intellectuelen een uitdaging.


Read More

Als geld verdienen alles overheerst, ook onze relaties

Winst maken en geld verdienen stijgt uit boven onze menselijke belangen. De betekenis van het leven vervaagt als er geld verdiend kan worden. Geld is al lang geen middel meer om in je onderhoud te voorzien, zoals het ooit bedoeld was. Het is een ding dat op zichzelf staat.


Read More

Volwassenen rennen niet

Ik ben 22. Misschien is het hoog tijd. Hoog tijd om volwassen te worden. En volwassenen rennen niet. Mensen verdraaien bijna hun nek, schrikken op of springen aan de kant al probeer ik nog zo zachtjes op het knisperende grind te rennen. Het is niet normaal. Hardlopen als sport of rennen voor een trein oké, maar daar houdt het volwassen rennen dan ook echt mee op.


Read More

Met de ambulance mee

Het ene moment zwem je in één van de mooiste meren ter wereld, loop je een prachtige wandeling naar Mount Cook en geniet je van Nieuw-Zeeland om het volgende moment in een ambulance te liggen die je naar een ziekenhuis 45 minuten verderop brengt. Het liet me nadenken over dankbaarheid. We moeten altijd en overal maar dankbaar voor zijn. En daar heb ik geen zin meer in.


Read More

Wat je moet zien in Washington DC (maar dan net even anders)

Zowel in Princeton, New York als in Washington DC verbaasde ik mij over de absurditeit dat toerisme heet. Maar is toerisme niet eigenlijk dat bewonderen waar we zelf waarde aan toe hebben gekend?


Read More

Stop vooral niet met Facebook, maar neem wel je verantwoordelijkheid

Facebook schendt onze privacy, verdient maar wat graag miljarden met onze gratis data en kan zien wat jij uitvoert op je computer. Het is een bedrijf wat zo groot is en zoveel macht heeft, dat het een meerkoppig monster is geworden. Maar wij ZIJN Facebook. Wij zijn allen verantwoordelijk en daar komen we volgens Hannah Arendt niet zo makkelijk onder uit.


Read More

A compliment makes my day

Misschien heb ik nog last van de natrappen van de puberteit die me keer op keer wijzen op uiterlijke ongemakken en lelijkheid. Maar beetje bij beetje worden we mooier.


Read More

Mag ik alsjeblieft lelijk zijn?

Van deo krijg je kanker, alleen fairtrade chocolade mag je kopen zonder schuldgevoel en zitten is het nieuwe roken. Tegenwoordig kun je maar beter verzwijgen dat je graag een half uur doucht in plaats van de ‘milieuvriendelijke’ 7 minuten en staan we in de rij...


Read More

Vrouwen moeten eerst worden bevrijd van andere vrouwen – Deel 3

Het is tijd voor een seksuele revolutie! Huh? Maar een vrouw houdt toch helemaal niet van seks? Als je als vrouw veel zin hebt, dan ben je volgens John Gray al snel seksverslaafd. De relatie tussen seks en vrouwen is nog steeds problematisch.


Read More

Vrouwen moeten eerst worden bevrijd van andere vrouwen – Deel 2

‘Een vrouw met ballen’ is de duidelijkste en direct ook de lelijkste uitspraak die voorkomt in onze taal. Want waarom moeten we een vrouw die lef heeft, zelfverzekerd is en assertief direct associëren met iets mannelijks?


Read More

Vrouwen moeten eerst worden bevrijd van andere vrouwen – Deel 1

Gepubliceerd in het tijdschrift: Phronèsis

Het feminisme loopt spaak. Het woord zelf heeft een negatieve lading en wordt vaak geassocieerd met mannenhaters, seksueel gefrustreerde kutjes of jonge vrouwen die niks beters met hun leven kunnen doen. We zijn moe. Moe van het woord feminisme. Slaap lekker, want ik ben ook moe.


Read More